Miska Haku została zaprojektowana z miłości do Japonii i jej delikatnego stylu wzornictwa. Dzięki niewielkim rozmiarom jest wygodna do trzymania w dłoni. Ma na celu wprowadzić człowieka w poczucie spokoju i równowagi. Japońska porcelana wyróżnia się niskimi, spłaszczonymi formami, stąd też miska nie jest zbyt wysoka. Charakteryzuje ją miękkość linii i brak ostrych kątów, które zazwyczaj wywołują przeciwne emocje do tych, które ma stwarzać ten produkt. Korzystanie z takiego naczynia, będzie niezastąpione podczas chwil na wyłączność, wprowadzi we własną, bezpieczną przestrzeń i odpoczynek dla umysłu.
Salaterka HAKU przeznaczona jest do serwowania dań różnego rodzaju, w małych porcjach, na przykład: płatki z mlekiem, zupy, sałatki, surówki, desery o płynnej konsystencji. Może też służyć do podawania ryżu, makaronów, przekąsek i słodyczy.
To swoiste połączenie minimalistycznego designu z jednym z symboli Japonii, jaką jest ryba Koi, przywodzi na myśl orientalną kulturę i kuchnię Dalekiego Wschodu. Dzięki swojej ergonomii jest wielofunkcyjna.
Występuje w trzech wersjach kolorystycznych:
– szkliwiona biała,
– szkliwiona czarna,
– szkliwiona kobaltowa
Średnica: 11,5 cm
Pojemność: 450 ml
Projekt: Martyna Kwiecień-Poborska